Förskola

Mycket liten flicka klättrar i träd.

På vår gård i Norrtälje erbjuder Färsna Naturcentrum gruppaktiviteter i naturen och på gården.  Vi kommer gärna ut till er närmiljö vid förskolan om ni ej vill komma till miljöerna på Färsna gård. Vi har tagit fram olika teman (se nedan) som kan anpassas efter önskemål, ålder och syfte med besöket.

Boka en dag eller flera med oss och låt naturen lära! I naturen sjunker stressnivån, minneskapaciteten påverkas positivt, vi rör automatiskt mer på kroppen och välbefinnandet ökar. Naturen är en fantastisk lek- och lärmiljö för barn! Genom att använda fler sinnen och ”hela kroppen” hittar barn flera sätt att lära. Barn lär sig bäst om naturen i naturen. Det viktiga är att de trivs och har roligt i där och får en naturkänsla. Det är en väg att jobba för hållbar utveckling på Er förskola- det man tycker om bryr man sig om! Kom till Färsna Naturcentrum och se naturen och utemiljöns möjligheter för barns lärande, utveckling, hälsa och välbefinnande!
Exempel på teman:

  • Vinterekologi. Vilka spår kan vi se i snön? Vem har gått här i natt? Djurens olika spår ger oss svaret på vem som gått i snön. Vi lär oss också var djuren går och reflekterar varför. Vilka djur finns i och under snön?
  • Knoppar. Alla olika trädarter har olika knoppar. På ett anpassat sätt beroende på grupp lär vi om knopparna. Vem är Violetta al och Eka papiljott? Att kunna identifiera träd året runt är inte så svårt som man kan tro. Kom och upptäck tillsammans med oss! Vilka strategier har träden för att överleva vintern?
  • Vinterfåglar. Vilka fåglar finns nära oss? Vi smyger ut i skogen och studerar fåglar. Gör fågelmat och matar fåglarna. Hur tittar man i en kikare? Hur överlever småfåglarna i kylan? Varför flyger inte alla iväg till varmare länder? Vilka olika holkar kan vi bygga till olika arter?
  • Teknik. Vi bygger kojor och konstruktioner i skogen. Hur kan man komma över bäcken? Teknik genom lek i barnens värld.
  • Historia. Vi steker kolbullar över öppen eld. Hur fick man mat förr? Barnen får gå en viltstig. Vad lekte barn förr?
  • Småkryp. Vem bor under barken? Hur stor kan en myrstack bli? Vad finns i stubben?
  • Årstid. Hitta vårtecken, spåra i snön, samla höstens färger, samla småkryp, gissa bajs, leta efter skelett eller undersöka ängen.
  • Väsen. Upplev en spännande väsenvandring i Färsnas omgivning. Naturen och verkligheten är en arena för nyfikenhet, upptäckter, språklig träning och fantasi. Har vi tur kan vi få se både älvor, vättar och tomtar….
  • Odling. Prova på odling i vår härliga trädgård och boka gärna in flera tillfällen för att följa förloppet ”från jord till bord”. Dröm och rita ett eget trädgårdsland och egna blommor. Vi kommer att arbeta med jord, sådd, ogräsrensning, skörd och skapande.
  • Mat. Barnen får vara med och göra upp eld, laga mat över öppen eld. Vad finns i naturens skafferi?

Vi skräddarsyr även Naturdagar efter Era önskemål och kopplar dem till förskolans förtydligade läroplan. Naturdagarna kommer förhoppningsvis göra Era barn nyfikna på naturen, väcka intresse för naturvetenskap och teknik, stärka gemenskapen i gruppen och ge kunskaper av olika slag som är kopplade till verkligheten och barnens tidigare erfarenheter.

Kostnad, se prislistan.

För mer information kontakta Anna Westerlund anna@naturvardsstiftelse.se
073-075 36 27, 0176-184 07

Vi ses i skogen på Färsna! Mvh Anna Westerlund, Lotta Andersson och Susanne Jansson, Norrtälje Naturvårdsstiftelse, Färsna Naturcentrum.